İSTANBUL / ZEYTİNBURNU - Dr. Reşit Galip İlkokulu

Dr. Reşit Galip Kimdir?

Dr. Reşit Galip Kimdir?27-01-2024

Reşit Galip ya da Mustafa Reşit Baydur 1893 yılında Rodos' ta doğdu.

Babası mahkeme reislerinden Mehmet Galip Bey, annesi Rodoslu Münevver Hanım'dır. İlk ve ortaöğrenimini Rodos'ta tamamladıktan sonra liseyi İzmir' de okudu. Milliyetçi, hırslı, heyecanlı bir gençti. ll. Meşrutiyet' in temmuz ayında ilan edilmesinden esinlenerek lisenin son sınıfında iken "Ferday-ı Temmuz" adlı bir gazete çıkardı.

19 Eylül 1932'de Milli Eğitim Bakan olarak atandı. 26 Eylül 1932'de açılışı yapılan Türk Dil Kurumunun başkanı Samih Rıfat Bey hayatını yitirdiğinde, Millî Eğitim Bakanlığının yanı sıra bu kurumun başkanlık görevini üstlendi. Bakanlığı sırasında ilkokuldan başlayarak öğrencilere Atatürk ilkelerine bağlılık ruhu aşılamaya yönelen Reşit Galip Cumhuriyet 10. Yılını doldururken 23 Nisan 1933 sabahı çocuklarına kendi yazdığı bir andı okutmuş ve o gün Çocuk Haftası’nın açılış konuşmasında da bu metni tekrar etmişti. Bu konuşmanın ardından bakanlıkça yayımlanan bir genelge ile Cumhuriyet'in 10. yılından başlayarak okullarda bu ant sürekli hep bir ağızdan okutulmuştur.

Dünyanın sayılı müzeleri arasına giren Anadolu Medeniyetleri Müzesi onun bakanlığı döneminde tasarlandı. Milli bir müze kurulmasının yanı sıra Milli Kütüphane ile ilimler ve Sanatlar Akademisinin kurulması onun bakanlık döneminde kararlaştırılmıştı.

Bakanlıktan ayrıldıktan sonra rahatsızlığı zatürreye dönüşen Reşit Galip, 5 Mart 1934 günü hayatını kaybetti. Cebeci Asri Mezarlığına defnedildi. Reşit Galip Bey, evli ve 3 çocuk babasıydı.

Yayın: 14.03.2023 - Güncelleme: 27.01.2024 19:48 - Görüntülenme: 348